Waarom is Jezus eigenlijk gestorven? 

Jaarlijks komen wereldwijd miljoenen mensen bijeen om Jezus'dood te herdenken. Maar waarom is Jezus eigenlijk gestorven? Jezus is gestorven voor de vergeving van onze zonden, zodat we eeuwig leven kunnen krijgen (Efeziërs 1:7)  Met de dood van Jezus werd ook bewezen dat een mens trouw aan God kan blijven, zelfs onder zware beproevingen (Hebreeën 4:15) 

 

De eerste mens Adam was volmaakt toen hij geschapen werd. Maar hij koos ervoor om God ongehoorzaam te zijn toen hij van de vrucht at dat God verboden had. Zijn ongehoorzaamheid heeft voor ons mensen, zijn nakomelingen dus grote gevolgen gehad namelijk de zonde en de dood. De Bijbel zegt in Romeinen 5:12 : Door de ongehoorzaamheid van een mens is de zonde in de wereld gekomen en de dood is het logische gevolg van de zonde. En de dood breidde zich uit naar alle mensen, want zij zondigden allemaal.

 

1 Johannes 2:2 zegt: Hij nam de straf voor onze zonde op zich en maakte ons een met God. Hij is het offer voor onze zonden en niet alleen voor de onze, maar ook voor die van de hele wereld. Door de dood van Jezus kunnen alle mensen die in Hem geloven, vergeving krijgen van hun zonden.

 

God heeft al zijn aanbidders een prachtige hoop gegeven  ( Jeremia 29:11)  De herdenking van Christus' dood geeft ons allemaal een geweldige gelegenheid om God en Jezus te loven voor wat ze hebben gedaan voor ons mensen, zodat we eeuwig kunnen leven. Verreweg de meeste van ons hebben een aardse hoop. Maar waarom gaan we naar het Avondmaal? We gaan uit waardering voor het offer dat herdacht wordt, een offer dat eeuwig leven op aarde mogelijk maakt. Bovendien doen we dat uit gehoorzaamheid aan Jezus zijn gebod. Toen Jezus die herdenking met zijn trouwe apostelen instelde zei Hij: Blijf dit doen om mij te gedenken ( 1 Korinthiërs 11: 23-26)

God heeft ons laten zien hoe groot zijn liefde voor ons is, door Zijn enige zoon naar deze slechte wereld te sturen. Door hem wilde God ons nieuw leven geven. De liefde waarover het hier gaat, is niet onze liefde voor God, maar Zijn liefde voor ons. Daarom stuurde Hij zijn Zoon, die de straf voor onze zonden op Zich heeft genomen om de verhouding tussen God en ons weer goed te maken(1 Johannes 4:9,10) 

 

Echte liefde moet dus ondersteund worden door daden. Kijk maar naar het voorbeeld van God. Hij houdt van ons (1 Johannes 4:19)  En Hij geeft uiting aan die liefde met de prachtige woorden die in de Bijbel staan( Romeinen 8: 38,39) . Maar wat ons van zijn liefde overtuigt, is niet alleen wat Hij zegt, maar ook wat Hij doet. God stond toe dat zijn geliefde zoon voor ons leed en stierf ( Johannes 3:16). Het mag dus duidelijk zijn: God houdt heel erg veel van ons. Je bewijst dat je van God en Jezus houdt door ze te gehoorzamen. (Johannes 14:15) (1Johannes 5:3) En Jezus gaf ons het specifieke gebod om van elkaar te houden (Johannes 13: 34,35).

 

Wij mensen die de hoop hebben voor eeuwig op aarde te leven krijgen de liefde en aandacht van Jezus. De vriendschap met Hem zal steeds hechter worden terwijl we genieten van het leven dat God en Jezus mogelijk maken (Jesaja 9:6,7). Als je ingaat op de uitnodiging van Jezus om zijn vriend te worden, leidt dat tot veel zegeningen. Je bent dan nu al verzekerd van zijn liefde en steun. Je krijgt de mogelijkheid om eeuwig te leven. En wat het belangrijkste is: je vriendschap met Jezus leidt tot het allermooiste cadeau; een hechte vriendschap met zijn Vader, Jehovah God. Wat een voorrecht om een vriend van Jezus genoemd te worden toch?