Wat houdt gelukkig zijn in?

 

Bent u gelukkig? Zoja, wat maakt u dan gelukkig? Uw gezin, uw baan, uw geloof? Of misschien kijkt u uit naar iets dat u in de toekomst gelukkig zal maken, zoals een verre reis maken, een goede baan vinden of een huis kopen. Veel mensen krijgen een geluksgevoel als ze een specifiek doel bereiken of in het bezit komen van iets wat ze heel graag wilden hebben. Maar hoe lang houdt dat gevoel aan? Vaak is het maar tijdelijk, wat teleurstellend kan zijn. Geluk is niet iets dat komt en snel weer verdwijnt. Het is een blijvend gevoel dat varieert van tevredenheid tot diepe, intense levensvreugde. Daarom wordt er wel gezegd: Gelukkig zijn is niet een bestemming of doel, maar een reis. Als iemand zegt: ik ben pas gelukkig als.........., dan stelt iemand zijn geluk eigenlijk uit.

 

Hoe zorg je ervoor dat je gelukkig wordt?

Door verstandige keuzes in het leven te maken en naar goede principes te leven. Welke principes of eigenschappen helpen ons om gelukkig te zijn? Eingenlijk zijn er maar een paar eenvoudige dingen nodig voor een gelukkig leven:

Tevreden en vrijgevig zijn

Een goede gezondheid en veerkracht

Liefde

Vergeven

Een doel in het leven

Hoop voor de toekomst

 

Voor veel mensen zijn sommige van deze noodzakelijke dingen al moeilijk te bereiken, laat staan dat ze allemaal haalbaar zouden zijn. In de Bijbel vinden we realistische en praktische raad die ons kan helpen het beste van onze omstandigheden te maken, wat die ook mogen zijn. Belangrijker nog: de Bijbel geeft ons reden voor de overtuiging dat de toestanden op aarde in de nabije toekomst veel beter zullen zijn.

 

De omstandigheden zullen dan zijn zoals God ze bedoeld heeft. De Bijbel zegt; maar weet u wie nog gelukkiger zijn? Alle mensen die de woorden van God horen en zich eraan houden! - Lukas 11:28 . Laten we eens de principes en eigenschappen voor een gelukkig leven nader bekijken.

 

1. Tevreden en vrijgevig zijn

Er wordt vaak gezegd dat geluk en succes worden afgemeten aan bezit of rijkdom. Miljoenen mensen die zo denken maken lange dagen om meer geld te verdienen. Maar maken geld en spullen blijvend gelukkig? Wat laten de bewijzen zien? Volgens de Journal of Happiness Studies voegt meer inkomen maar weinig toe aan ons geluksgevoel als eenmaal in onze basisbehoeften is voorzien.

 

Maar geld op zich is niet het probleem. Het is het verlangen naar geld dat verband houdt met ongelukkig zijn; zegt het tijdschrift Monitor on Psychology. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aanschaffen van steeds meer bezittingen geluk kan verminderen, vooral als het ten koste gaat van morele en geestelijke waarden. Die gedachte doet denken aan het advies in de Bijbel dat bijna tweeduizend jaar geleden werd gegeven: De liefde voor geld is een wortel van allerlei schadelijke dingen. Door zich aan die liefde over te geven...hebben sommigen zichzelf overal met veel pijnen doorboord. (1 Timotheüs 6: 9,10 )

 

Wat zijn die pijnen zoal?

1. Zorgen en slaaptekort omdat rijkdom beschermd moet worden

2. Teleurstelling als geluk uitblijft

3. Bezorgdheid en frustratie als investeringen hun waarde verliezen

 

Sloof je niet uit voor rijkdom; u kunt uw gaven beter voor iets anders gebruiken. Staar u niet blind op rijkdom, die in feite niets voorstelt. Rijkdom is ook maar vergankelijk. Zoals een vogel opvliegt, kan het weer verdwijnen ( Spreuken 23: 4,5 ) We hebben niets in de wereld meegebracht en kunnen er ook niets mee uitnemen. Dus als we voedsel en kleding hebben, zullen we daar tevreden mee zijn ( 1 timotheüs 6 : 7,8 ) Mensen die tevreden zijn, zullen niet snel klagen of mopperen en niet gauw jaloers worden.

 

En omdat ze niet verlangen naar dingen waar ze geen geld voor hebben, besparen ze zich onnodige stress en zorgen. Bijbels principe: Laat uw levenswijze vrij zijn van de liefde voor geld. Wees tevreden met wat u hebt, want God heeft gezegd: Ik zal altijd voor u zorgen; Ik zal u nooit in de steek laten ( Hebreeen 13 : 5 ) 

 

Vrijgevigheid- de voordelen van geven

Geven maakt gelukkiger dan ontvangen ( Handelingen 20 : 35 ) Vrijgevige mensen zijn gelukkig omdat ze het leuk vinden anderen gelukkig te maken, zelfs als ze maar een beetje tijd of energie kunnen geven. Vaak krijgen ze er heel veel voor terug, dingen die met geen geld te koop zijn nl. liefde, respect en echte vrienden die ook graag geven.

 

                   

 

Wat de Bijbel leert